Αυγουστιάτικη πανσέληνος

2017-07-30

Η Σελήνη και ειδικά η πανσέληνος φαίνεται να συμβάλλει στην εκδήλωση αλλά και στην όξυνση διάφορων προβλημάτων υγείας.

Ο δρ Ενρί Πιζέ, Γάλλος γιατρός που κάνει έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, αποδίδει την επίδραση που έχει παρατηρήσει στην έντονη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που καταγράφεται κατά την διάρκεια της πανσελήνου.

Αυτή η ακτινοβολία επιδρά στα κύτταρά μας, αλλά και στο νευρικό μας σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερο εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε δυσκολίες στον ύπνο ή ακόμα και αϋπνίες. Σε ανθρώπους δε που έχουν την τάση να στρεσάρονται, η πανσέληνος επιδεινώνει το στρες τους. Αντίθετα, την εβδομάδα που προηγείται της πανσελήνου, υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώθει κανείς άτονος. Αυτό οφείλεται και πάλι στην ακτινοβολία της Σελήνης, που χαρακτηρίζεται αρνητικής πολικότητας και δεν βοηθά αρκετά στην έκκριση των ορμονών του θυρεοειδή.
Οταν το φεγγάρι είναι στη φάση που μικραίνει, η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται. Ετσι, οι αρθρώσεις οξυγονώνονται λιγότερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονος ο πόνος. Στο καινούργιο φεγγάρι, όταν κανείς κάνει υπερπροσπάθειες, είναι πιο αυξημένος ο κίνδυνος κράμπας ή τραυματισμών καθώς οι μύες έχουν αυξημένο βαθμό οξείδωσης.
Οι γυναίκες τώρα που έχουν έμμηνο ρύση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες για πιο έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Η διαστολή των αγγείων και το οίδημα των ιστών κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα.Γενικά, η κυκλοφορία του αίματος που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, κάνει τα πόδια πιο βαριά και ευνοεί τα οιδήματα. Σύμφωνα με τον δρ Πιζέ, αυξάνεται και ο κίνδυνος αιμορραγιών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.Σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος της Σελήνης και στην αύξηση των λοιμώξεων και κυρίως της κυστίτιδας. Αυτή η λοίμωξη του ουροποιητικού εμφανίζεται συχνά τις τρεις ημέρες που προηγούνται και που ακολουθούν της πανσελήνου και αυτό γιατί τότε τα ούρα είναι λιγότερο όξινα, γεγονός που επιτρέπει την επιβίωση των μικροβίων. Ιδια είναι η επίδραση και στις μυκητιάσεις του κόλπου με το νέο φεγγάρι. Είναι η φάση που το pH είναι πιο όξινο και οι μύκητες βρίσκουν εύφορο έδαφος να αναπτυχθούν.

Πηγή: espressonews.gr